Tornerspel på Visingsö, © Destination Jönköping

Historiens vingslag

Tornerspel på Visingsö

18-19 augusti
Medeltiden intar kungarnas Visingsö. Publiken tittar häpet och förväntansfullt när de ståtliga hästarna otåligt skarapar med hovarna. På given signal dundrar de iväg, och spelen är igång. Besök de omåttligt populära tornerspelen på Visingsö!
Tornerspelen

Trästaden Eksjö

Kullerstensgatorna är omgivna av de flera hundra år gamla trähusen. I en spännande stad som bär på minnen från pest, hungersnöd, krig och eldsvådor, finner du idag en idyllisk stadskärna med över 50 kulturminnesmärkta trähus. Faktum är att Eksjö är en av Europas bäst bevarade trästäder!
Eksjö

Stensjö by
Stensjö by förflyttar dig långt tillbaka i tiden. Ett landskap som har skapats av slåtter och bete genom århundradena och som fortfarande sköts, delvis, på traditionellt sätt. I hagarna lever får, kor och grisar. Miljön känns igen från Astrid Lindgrens filmer om Barnen i Bullerbyn. Flera scener är tagna direkt i byn eller på vägarna kring byn. Njut av det gamla kulturlandskapet omkring den oskiftade byn med bebyggelse från 1700- och 1800-talen. Klungan av rödmålade hus ligger i ett ljust, öppet landskap, med vindlande smala grusvägar och kilometervis med gärdesgårdar. Flera vandringsleder i varierande längd för dig runt byn och dess omgivningar.
Stensjö By

Huseby Bruk

Att komma till Huseby är som att kliva tillbaka i tiden och landa i en annan värld. Här snurrar vattenhjulen i kvarnen, brukshandeln säljer gammaldags karamellstrutar, påfåglarna stoltserar i trädgården och husan fejar på slottet. Vandra i trädgårdarna, eller gå på upplevelseguidning på slottet. Frökens café & restaurang ligger vackert intill Husebyån.
Huseby Bruk

Linnés Råshult

På platsen där Carl von Linné växte upp finns idag ett kulturreservat med återskapade 1700-talsträdgårdar. Råshult, norr om Älmhult är ett inspirerande utflyktsmål där du kan uppleva 1700-talslandskapet på egen hand eller delta i en guidad tur, ledd av Carl von Linné i egen hög person. Restaurangen och cafét serverar främst vegetarisk mat, ofta med ingredienser från de många trädgårdarna i Råshult.
Linnés Råshult

Känn historiens vingslag på Kalmar Slott

Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Under lång tid var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning, som kallades rikets nyckel på grund av sitt strategiska läge. Sedan dess har flera kungar regerat på slottet och många har satt sin egna prägel på det. Slottets anor sträcker sig tillbaka till 1100-talet. Det var här Kalmarunionen undertecknades 1397 och redan under Vasakungarnas tid på 1500-talet fick slottet sitt nuvarande utseende.

På Kalmars mest omoderna sevärdhet ser det mesta ut som det gjorde 1592. Men det finns fortfarande mycket kvar att upptäcka! Under ett besök på Kalmar Slott får du lära dig mer om dess historia, ta del av spännande utställningar och förundras över vacker arkitektur. Varmt välkommen att upptäcka Kalmar Slott!
Kalmar Slott

Publicerat