Natur & Äventyr

inlandets tjusning

Smålands inland är skogar, ängar, glittrande sjöaroch röda stugor. Ta en titt från ovan eller under jorden i våra gruvor. Ge dig ut och andas Småland.

Nationalparker

Naturen i Småland låter sig inte beskrivas i en mening. Här finns djupa skogar, karga mossar, sjö- och kustlandskap. Nationalparkerna är olika varandra, men erbjuder alla upplevelser av vild natur som fått sköta sig själv.

Blå jungfrun och myterna

Mytomspunnen, säregen och isolerad. Myterna är många om den ensamma ön mitt i Kalmarsund. Är det riskfritt att komma hit? Flyger häxorna hit på påsk? 

Nationalparken Store Mosse

Ta del av över 40 kilometer vandringsleder och ett unikt växt- och djurliv i nationalparken Store Mosse – Sveriges största myrmark söder om Lappland. 

Norra Kvill nationalpark

Norra Kvill är en av Smålands nationalparker och består av genuin, småländsk urskog. Den har inte avverkats på 150 år och vissa av tallarna är 350 år 

Den blivande nationalparken

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen.

Läs mer om Allemansrätten